Noniin. Loma loppu - työ alkoi! Lomat on lusittu ja olo on aivan hirveä. ei.ei.ei ja ei. en tahtonut eilen herätä. Tässä tapahtumia ja mielikuvia kolmen viikon jaksolta.

1. Ruotsin matka
Olimme siis päättäneet kokeilla kuinka meidän käy. Ajatus ajaa Ruotsin eteläkärkeen ja takaisin on ajatuksena helppo. Lisää siihen 1,5-vuotias lapsi ja tasaisesti oikutteleva vai...eiku navigaattori ja mieti uudestaan. Itseäni suoraan sanottuna pelotti mitä matkasta tulee, mutta kuten huomaatte jatkossa pelkoni oli turha. Siitä kuuluu kyllä kiitos hienon suorituksen kärsivällisyyden osa-alueella tehneelle Josiakselle! Niin ja vaimolle. No juu tässä mennään... hyppää kyytiin...

1.1. Laiva ja ajo Mölnarpiin
Silja lähtee klo 17.00 ja asberger-Jani on odottamassa satamassa 14.58, kun viimeistään piti olla kello 16.00, no pääsimmepä sitten ainakin melko ekana. Laivalla perus-suomalainen meno. Tämän huomion tein kylläkin paluumatkalla ja se oli silmiinpistävä. Kerron siitä lopussa lisää. Laivan parasta antia oli Pallomeri ja Sun-Deck. Niissä oltiin ja istuttiin ja pikku-j juoksi itsensä uuvuksiin niin että nukkui karaoken laulannassa ahtaissa vaunuissaan oikein hyvin. 

Aamulla sitten alkoi buffet-aamiaisen jälkeen ajo kohti paikkaa nimeltä Mölnarp. Ensin läpi Tukholman. TomTom opasti hienosti meidät ulos kaupungista. Sitten 350 km etelään kohti Jönköpingiä. Jönkpingiä ennen oli hieno maisematie Ödeshögistä Grännaan. Tie kulki ihan Vännernin reunaa myöden hienojen pikkukylien saattelemana. Suosittelen! Tie tosin sortui siitä pari päivää kun olimme siitä ajaneet. Ruotsissa kun tulvi joka paikassa uutisten mukaan ja meidän mukaan pelloilla oli ajoittain vettä. Tuon suurempaa emme nähneet, vaikka olimme monta päivää pahimmilla tulva-alueilla.

Tapasimme ystävät Tainan, Andersin ja Sagan (jatkossa Sandbergit) Jönköpingissä ja ruokailun jälkeen jatkoimme kohti paikkaa nimeltä Mölnarp josta Anders on kotoisin. Mölnarp on sikäli hauska että kaiken tietävä TomTom-navigointi-ohjelma ei tunnistanut koko paikkaa lukuisista yrityksistä huolimatta. Siellä siis asuvat Andersin vanhemmat ja veljet. Hieno kokemus oli käydä tavallisen ruotsalaisen perheen kodissa viettämässä ilta ja seuraava päivä iltapäivään saakka. Tack och hej till nästä gången! Matka jatkui kohti seuraavaa kiinnepistettä, Lundia.
1.2. Lund ja Malmö
Lund on kaunis opiskelijakaupunki, jossa asuvat Sandbergit. Majoitus kolmeksi päiväksi. Käynti tuomiokirkossa ja sen kryptassa ja kaupungilla. yhtenä iltana kävimme myös Malmössä pikaisesti katsomassa Turning torso-nimistä rakennusta ja kaupunkia. Matkaa kun oli n.20km Lundista.
1.3. Köpis
Yksi päivä kolmesta vietettiin Kööpenhaminassa Sandbergien kera. Sikäli helppoa kun menimme junalla Lundista suoraan. Junamatka kesti sen 40 minuuttia ja meni Juutinrauman siltaa pitkin ja on halvempaa kuin mennä autolla sama pätkä. Kööpenhamina oli seuraava aste Tukholmasta ylöspäin suurkaupunkien joukossa. Siinä oli jotenkin sellaista keski-eurooppalaista otetta koko kaupungissa. Roskilden festarit oli juuri päättyneet ja matkaajaa oli monenlaista. Kävimme kuninkaan linnalla, tuomiokirkolla ja kävelykadulla. Tuomiokirkko oli elämys ainakin pikku-j:lle. Keksi nimittäin älyttömän hyvän kirkkoakustiikan. Niin että jos täällä sanoo äää, niin se tulee takaisin voimakkuudella ÄÄÄÄÄÄÄ. Hienoa ja pois... oli kielletty nimittäin ääneen äänentuottaminen. Noniin sitten ruokailemaan puistoon ja muutenkin vain rauhallista lapsiperheoleilua jazzia(?) kuunnellen. Iltamyöhällä sitten Lundiin ja unille. Seuraavaksi olikin luvassa kohde Öölanti....
1.4. Öölanti
Öölanti. Se Gotlannin alapuolella oleva pitkulainen saari noin Latvian ja Liettuan vastarannalla. Se missä kuninkaallisilla on se kesälomapaikka, Solliden. Sinne on kuuden kilometrin mittainen silta. Paljon kaunista maalaismaisemaa ja keskiaikaista linnoitusta ja bed and breakfast paikkoja, jotka on kylläkin utan breakfast. Mietin että kuka vie ja ketä? Mihin tästä voi soittaa? Sitten taas toisaalta ajattelin että olkoot. Yksi yö ja out! Käytiin paluumatkalla Kalmarin Ikeassa syömässä. (Eikö ole oikein turismia?). Josias tuli kipeäksi. Olisko ollut kun oli lyhythihaisessa paidassa meren rannalla illan. ehkä. Tai sitten sai taudin Sagalta kun söi sen tuttia. B:n (siis ei B&B:n)aamupalapöydässä (itse ostettu aamupala) huomasin kartasta (Tässä vaiheessa oikutteleva TomTom oli manattu Vaimon toimesta monta kertaa meren pohjaan) seuraavan kohteen nimeltä Astrid Lindgren Värld.....
1.5. Astrid Lindgrens Värld
Silmiini siis osui Tukholman matkan varrella Vimmerbyssä sijaitseva Astrid Lindgrenin maa ja innostuimme niin että Asberger-isän aikataulusunnitelma (joka on pään sisällä, mutta muut eivät tiedä siitä) Tukholmaan saapumiselle meni uusiksi ja hermoilu alkoi. Kunhan sain pääni päivitettyä uusimpaan versioon olimme jo matkalla ja vaikka pikku-j olikin kipeä ajattelimme mennä katsomaan mikä paikka on. Jos ei ole kummoinen niin sitten jatkamme matkaa Tukholmaan. No oli kummoinen! Katso itse täältä ja täältä! AIVAN USKOMATON PAIKKA! Jos olisin lapsi veisin itseni sinne!
Maassa oli kaikki Astridin kirjat kuvattuina ja rakennettuna lasten kokoon. Se mikä eniten pysäytti oli Katto Kassisen asema. Se oli selkeästi suosituin hahmoista ja kun suomessa on totuttu ehkä Pepin ja Eemelin ylivertaisuuteen oli Katto Kassinen siellä selkein ykkönen. Jos menet Ruotsiin lapsiperheenä niin paikka numero yksi on tämä! 300 kilometriä Tukholmasta ja matkalle jää vielä Kolmårdenin eläinpuisto. Josias oli kipeä mutta vanhemmat saivat nauttia sitäkin enemmän! Kohti Tukholmaa....
1.6. Tukholma
Iltasella saavuimme Tukholmaan. Hotelli oli etukäteen varattu ja oli oikein kiva. Sijaintina Södermalm ja ihan siinä vanhan kaupungin kupeessa. Suosittelen. Pensionat Oden. Seuraava päivä Tukholmassa kierrellen ja kaarrellen. Ostoksia tuli tehtyä ja jäätelöä syötyä.
1.7. Laiva ja ajo
Jälleen sitten laivaan ja nyt sitten oli vuorossa perjantai ruotsalaisittain. Laivalla lähinnä keski-ikäisiä asiallisesti käyttäytyviä aikuisia ja lapsia. Yökerhossa seitsemän ihmistä puolen yön jälkeen. Hieman toisenlainen kuin Suomesta lähtenyt perjantai-illan risteily. Pallomeri ja aamupala-buffet. Jesh ja matka kohti kotia viikon poissaolon jälkeen. Matkalla alkoi iskän kurkku oireilla ja seuraavan puolitoista viikkoa se sitten olikin kipeä. Kotiin kun pääsimme totesimme että sataa vettä - ei leikata nurmikkoa (a bad bad mistake). Kaksi tuntia pakkaamista ja purkamista ja kokka kohti itä-Suomea. Tahvo oli ollut mummolassa hoidossa koko ajan ja ennenkin tätä kaksi viikkoa. Matka oli kaiken kaikkiaan täydellinen napakymppi ja tekisin sen uudelleen. Kiitokset majoittajille Mölnarpissa, Lundissa, Öölannissa ja Tukholmassa. Kiitokset TomTom navigaointiohjelmistolle. Kiitokset Touranille. Kiitokset ennenkaikkea Josiakselle ja vaimolle! Ensi vuonna sitten tuo itäpuoli itämerta? täh?
1.8. Matkan statistiikkaa: 
1.8.1 Ajotietokone
Ajettu matka: 2400km  
Käytetty aika: 30h 14min
Keskikulutus: 5,6l/100km
Keskinopeus: 79km/h
Tämän lisäksi ajotietokone ilmoitti kerran öljyvalolla, että ei muuten jatku matka jos ei saa lisää öljyä. Pitkän keskustelun jälkeen löysin Touraniin sopivaa öljyä kolmelta 18-vuotiaalta kesätyöläiseltä. Ongelmana ei ollut se että en tiedä mitä öljyä laitetaan vaan se kun oli liian monta törppöä... öljyä siis. Yksi oli kaikille dieselmoottoreille, toinen oli uusille dieselmoottoreille ja kolmas oli kaikille uusille Volkswageneille. Niinpä. Törpöt oli myös kassalla. Ne nuoret jannut, jotka eivät osanneet turistikohteen bensa-asemalla juurikaan englantia ja sitten että mitä... onko olemassa erikseen öljyä dieselmoottoreille ja bensalle? häh? mutta selvittiin. Iskä olisi voinut katsoa öljyt ennen lähtöä sanoi vaimo... niinpä. Törppöjä koko sakki paitsi vaimo ja lapsi. eli.....
1.8.2 TomTom - Navigointi
Siis mikä on mahtavampaa kuin pojat ja poikien lelut. Nokia LD-3W (GPS-paikannin/mokkula), Nokia N70 ja TomTom-navigointiohjelmisto. Välillä pätki yhteys, välillä pätki käyttäjä ja välillä pätki käyttäjän vaimo. Hyvä ettei turpaan sentään pätkinyt. Yllättävintä on että yhtä paikkaa kone ei osannut näyttää. Se oli kuitenkin sinne ajettaessa ihan tien varressa ja tietä pitkin. Ehkä oli vähän vanha ohjelmisto. Kaksi vuotta vanha tosin ja talo oli ollut "vähän" kauemmin sillä paikalla siinä osoitteessa..... No aina ei voi voittaa. Sitten toisaalta on ikävää olla ruuhkassa tukholman keskustassa kesätyömaiden seassa ja ohjelma sanoo, että ei oo yhteyttä ja vetää harmaaks ja tietysti ei oo Tukholman karttaa, koska eihän sitä tarvii kun on tää navikaattori. We are från vinland ant jag vet inte att var är us.... Gamla stan? Jaaaaaa! sinne ja sitten taas yhtäkkiä tiesi kone kertoa että missäs sitä ollaan.....selvittiin kuten mummo Tukholman metrossa 90-luvun puolella.
1.8.3 Rahat
Loppu. Visa? jesh! On aika kallista olla reissussa.
1.8.4 Lopputulema
Itse opin että asbergermaisesta suunnitelmaan horjumattomasti luottamisesta voi luopua ja olla "rennosti", eikö mitä vaimo? Ja sekin helpottaa että kertoo aikeistaan toiselle, eikä vain oleta, eikö mitä vaimo?

2. Heinäveden kesäkisat ja viikko maalla
Noniin, sitten olikin vuorossa Heinäveden sukukisat ja viikko mualla! Paikalla 30 henkeä ja kaksi tuoreintakin. Toinen jopa tuore kihlapari. Onnea vielä ja pitkää ikää! Ainoat poissaolijat olivat Jaakko ja Anne, jotka olivat ostaneet liput IlosaariRockkiin jo ennen sukukisojen loppuunmyyntiä, joten sallittakoon poissaolo. Niille jotka eivät ole sukua totean lyhyesti että sukukisat on kisat, hyvää ruokaa, vesihiihtoa/erilaisin kulkuvälinein toteutettavaa veneen perässä kulkemista. Appi-Matin suurin huoli on moottorin kestävyys, kun tarpeeksi kauan ajetaan. Niin ja tietysti saunaa, hyvää seuraa ja naurua, naurua, naurua. Siis mitä mahtavin päivä maalla!

Itselläni tosin olotila oli kovin heikko (kuumetta oli parhaimmillaan 38.9 astetta. Säikähdin kun tuli komennus että ET MENE SAUNAAN. Lähinnä siksi kun se ei ollut vaimon tai anopin käsky). Tämän vuoden juhlat meni ehkä ohi minulta ja sitten taas kaikilta muilta minun sanomiset. Koitin kuitenkin kantaa korren kekoon ja taistelin joukkueemme mukana keihään heitossa, kuulan työnnössä, vauhdittomassa pituushypyssä ja viestijuoksussa. Kalolan sukuhaaran jäsenistöstä koostunut akseli oli kehittänyt hyvät kisat, joskin pistelaskusysteemi jäi hiukan epäselväksi. Tämän vuoksi joukkueemme koki niukan tappion (HUOM: NIUKAN!) tässä niin leikkimielisessä kilpailussa. Itse en osaa vastata milloin kisojen historia on alkanut, mutta ilmeisesti ennen saapumistani tähän sukuun! On se kiva juttu että on aktiivista sakkia!
2.1. Sukulaiset
Tapasin sukulaisia myös viikon aikana. Vietin kaksi päivää äidin, kummitädin ja tädin luona akselilla Joensuu - Lieksa - Siilinjärvi. Kesän ehdottomia huippukohtia tämäkin. Kiitokset kaikille osapuolille! Palaan asiaan pian!

3. Viimeinen lomaviikko
Viimeinen lomaviikko oli täynnä askareita. Suurimpana taisi olla nurmikon leikkaus. Kolme kertaa leikkasimme ja kaksi kertaa haravoimme jätökset. Ensi kerralla joku tuttu saa tehdä sen jos kaksi viikkoa on poissa putkeen. Ihan hirveätä. Tämän lisäksi rappasin kivijalkaa, tein hiekkalaatikon, joka muuttui loppuviikosta uimalaatikoksi ja sitten vielä roskakatoksen peltikaton ja sisäkaton. Viimeiset siksi koska naapurustossa on meneillään kilpavarustelu roskakatosten osalta. Itse olen tehnyt katoksen, tai oisiko se ollut nimitykseltään sitten roskateline, jo vuosi sitten Lassen kanssa. Nyt oli katon vuoro kun kävin naapurissa ja huomasin mitä he ovat joutuneet katsomaan viimeisen vuoden...

Lomaviikko huipentui jalkapallo-otteluun Harjun Stadionilla. Ottelu oli JJK-KUPS ja kyseessä Ykkösen kärkikamppailu. JJK murskasi Kupsin 4-0. Katsokaa toki täältä. JJK!JJK!JJK!

4. Johtopäätökset
Kyllä! Loma onnistui meidän perheellä! Helpoin tapa aloittaa loma työstä on lähteä heti kättelyssä muualle, niin ei kyllä työasiat pyöri mielessä pätkän vertaa. Paljon elettiin ja koettiin ja töihin paluu on takkuisaa, mutta niinkai se on aina. Jos olisi pelkästään ihanaa tulla työmaalle niin olisiko loma silloin ollut onnistunut. Itse olen näin mustavalkoinen ja uskallan sitoutua näin yksisilmäiseen johtopäätökseen ja sen mukanaan tuomiin muihin johtopäätöksiin.

Kiitokset niille jotka jaksoivat tänne asti lukea ja anteeksi jos vein vapaa-aikaanne. Työaikanahan näitä ei saa lukea, paitsi toimittaja lanko, jonka toimenkuvaan kuuluu lukea ja kirjoittaa. Tavataan pitkillä suorilla ja seuraavissa mutkissa!